Le Mans

Le Mans er et 24 timers racerløb, med flere forskellige klasser, og det er samtidig det største og mest berømte motorløb i verden.

I 1923 blev der for første gang kørt Le Mans. Formålet var, at give publikum muligheden for, at se hvad de forskellige bilfabrikanter kunne klare under hårdt pres.
Lige så var det jo nødvendigt for bilfabrikanterne, at kunne vise publikum, at deres biler var kvalitet, og virkelig kunne klare noget, så dette motorløb var godt for begge parter, i hvert fald for de vindende teams. 

Omkring 1950'erne kom Ferrari virkelig ind i Le Mans, men først i 60'erne, at det virkeligt toppede for Ferrari! De var virkelig fremme i skoene, men Ford satte en brat stopper for det hele, da de kom med Ford GT40, som var lavet fordi  Ford var blevet afvist fra at opkøbe Ferrari! Det blev Ford sure over, og lavede dermed For GT40, som stadig den dag i dag er en af verdens hurtigste biler.


Dette er Ford GT40 - IKKE en Ferrari, men den  slog Ferrari, en helt unik bil,
fra en producent der mest af alt er kendt for deres familier biler, har faktisk
bygget en af de bedste Le Mans biler i historien. En unik bil som alligevel
fortjener en plads på denne Ferrari-site...

Le Mans blev grundlæggende for de berømte prototyper, som for det meste er bygget til racerløb verden over. I dag er det hovedattraktionerne til Le mans, og ikke uden grund. Sidste års vinder Bentley`en var helt fantastisk, en typisk Le Mans vinder - Enormt flot, hurtigst og med et godt team bag sig. En anden bil kunne være Panoz`s Le Mans LMP01 fra 2002, med det amerikanske flag malet henover bilen, og med motoren foran i bilen.

Le Mans er efterhånden blevet meget dansker-præget. Mest af alt af Tom Kristensen, som har vundet løbet hele 5 gange. Han vandt da også sidste år i sin enormt flotte Bentley EXP speed 8. Udover Tom K. Er der flere andre danske kørere så som Jan Magnussen, Casper Elgaard og John Nielsen, som de mest fremtrædende. Sidst nævnte har endda også vundet løbet en enkelt gang i 1990, og i år stiller han for første gang op med et 100% dansk team - Team Essex Invest, som også kører med i den danske DTC-serie. De stiller op i den stærkeste klasse i le Mans løbet - LMP 900 og teamet skal køre i en

Ferrari har været med i Le Mans længe. Og nogle af bilerne var endda specielt bygget til løbet, her i blandt 250LM (LM = Le Mans) Andre Ferrari`er i løbet, kunne være 250 GTO, 365 Competizione, og den legendariske 333 SP, som vandt løbet flere gange. I dag er de mest berømte 360 GT og 550 Maranello Prodrive. Sidst nævnte er biler bygget ud fra den normale model, der efter har de fået spoilere, racerdæk og fælge, vægten er blevet reduceret osv. det engelske Prodrive team, lavede 550 Maranello prodrive, efter lang tids Ferrari-fravær i Le Mans. Nu har 550`eren fået sin efterfølger, Ferrari 575MM, og Ferrari har nu lavet deres egen Le Mans bil bygget på denne model, Ferrari stiller ikke op med deres eget tema, men de forskellige privatejede-teams har muligheden for at købe bilen. Udover disse biler har Ferrari også deltaget med F40, 512M, 330 P4, 275 GTB/4, 348, 365 P2, 312P og mange mange flere...

Ikke særligt mange ved, at Michael Schumacher faktisk har kørt Le Mans. Dette gjorde han i 1991, lige før han startede i formel1. Han kørte i en Mercedes, og de fik en flot 5. plads i løbet. Schumacher præsterede endda at køre den hurtigste omgang...

Byen og banen Le Mans

Le Mans er faktisk en by, byen hvor Le Mans løbet bliver kørt. Le Mans er en gammel by, med huse helt tilbage fra 1400 tallet, og med omkring 100.000 indbyggere. Banen er bygget ind i byen, og til dagligt anvendes dele af Le Mans banen som almindelig vej, men når racerløbet afvikles lukkes vejene naturligvis, og så bliver der racet igennem! Banen er 13,6 km lang, og det skulle helt sikker være en oplevelse! 


Et kort over Le Mans banen

Der er altid gang i den når der køres Le mans. Inden og efter løbet er der forskellige forlystelser, og andre spændende ting. Der køres for eksempel burn-out ved campingpladsen. Du skal også være meget uheldig, hvis du ikke ser en Ferrari, eller en anden fed sportsvogn, for det vrimler med smarte biler, også uden for banen. Hvert eneste år gennemgås bilerne på "Place de Jacobins" for foden af den store katedral.